Comparteix! CICPAC Comisió Interlocutora de Protectores d'Animals de Catalunya

INFORMACIÓ ANICOM

El novembre de l’any 2011 es va posar en funcionament el primer Registre General d’Animals de Companyia de la Generalitat de Catalunya (ANICOM), que com a registre públic i gratuït ha fomentat la disminució del preu de la identificació amb microxip de gossos, gats i fures, obligatòria des de fa 20 anys.

Aquest registre anomenat ANICOM, és d’ús obligatori per tots els ajuntaments catalans com a eina de cens d’animals de companyia. Actualment ja són més d’un 90% els ajuntaments de Catalunya que l’utilitzen permetent la ràpida localització dels propietaris dels animals perduts i abandonats que es troben al carrer. El programa informàtic està en xarxa i dona accés gratuït a tots els ens que treballen amb animals sempre que ho sol·licitin, com ara entitats protectores, ajuntaments, veterinaris i agents de l’autoritat de qualsevol cos.

 

La llei de protecció d’animals de l’any 2006, ja obligava a la persona o entitat responsable de la identificació dels animals (veterinaris) comunicar aquestes dades al Registre General. Malgrat  aquesta norma, actualment el Registre només disposa de les dades dels animals identificats durant els anys 2012-2013 i registrats a l’Arxiu privat del Consell del Col·legi de Veterinaris de Catalunya (AIAC), al qual només hi tenen accés els veterinaris i els ajuntaments que paguen una quota anual. Encara resta incorporar les dades dels animals identificats des del 2006 fins el 2011 i les de 2014 i 2015. De nou la CIPAC (Comissió interlocutora de Protectores d’Animals de Catalunya) ha sol·licitat que la Generalitat les requereixi al Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC).

A data d’avui hi ha uns 215.000 animals inscrits al registre entre gats, gossos i fures. En tres anys d’existència de l’ANICOM s’ha aconseguit un volum molt important d’animals que en cas de pèrdua podran ser recuperats fàcilment pels seus propietaris. Cal tenir en compte que durant els 26 anys d’existència de l’Arxiu privat (AIAC) s’ha identificat un milió d’animals, que es calcula que representa un 35% dels gossos i un 4% dels gats existents a Catalunya.

Disminuir el preu en la identificació per tenir més animals registrats

Aquestes dades demostren que disminuint el preu en la identificació augmenta el nombre d’animals inscrits. Prova d’això és que en els últims 12 mesos, malgrat la manca d’informació del col·lectiu veterinari, ajuntaments i ciutadans, l’augment d’animals inscrits al registre públic ha estat espectacular, d’un 122% en els gossos, d’un 420% en els gats i d’un 122% en les fures.

Segons confirma Carla Cornella, presidenta de la CIPAC, “L’objectiu prioritari és identificar el màxim nombre d’animals per tal de tenir un control sobre la població de gossos, gats i fures al nostre país.

Com registrar els animals al registre públic

Per tal de poder inscriure els gossos, gats i fures en aquest registre només cal formalitzar-ho a l’ajuntament del municipi on es resideix o sol·licitar-ho al Departament de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

Animals perduts fora de Catalunya

Donat que l’ANICOM és el registre públic i obligatori a Catalunya, des de la CIPAC estem treballant en l’objectiu d’aconseguir que formi part de la REIAC (Red Espanyola d’Identificació d’Animals de Companyia) i de l’EUROPETNET (Red Europea de Animals de Companyia) amb la finalitat de creuar les dades i facilitar trobar un animal perdut en d’altres comunitats autònomes o arreu d’Europa.

Les persones que viatgin amb els seus animals aquest estiu han de saber que si el perden ho han de comunicar a l’Arxiu del país o a la Comunitat Autònoma on l’han perdut anant a un veterinari d’aquella zona.

Fuente: INFORMACIÓ ANICOM

 • 8 feb 2017

  6a. CAMPANYA SOC RESPONSABLE

  6a. CAMPANYA SOC RESPONSABLE

  Comença la 6a edició de la campanya Sóc Responsable de FAADA per identificar i esterilitzar animals de companyia a preus reduïts. A partir del dia 1 de febrer, els ciutadans de Catalunya i Madrid ja poden inscriure’s a la web www.socresponsable.org per poder i...

  Llegir complert

 • 18 ene 2017

  RESOLUCIÓ FINAL DEL TRIBUNAL CATALĄ DE DEFENSA DE LA COMPETČNCIA

  RESOLUCIÓ FINAL DEL TRIBUNAL CATALĄ DE DEFENSA DE LA COMPETČNCIA

  El Novembre del 2014, la Comissió Interlocutora de Protectores d’Animals de Catalunya(CIPAC)) va interposar una denúncia a l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) contra el Consell del Col·legi de Veterinaris de Catalunya (CCVC) i el Col·legi Ofic...

  Llegir complert

 • 18 oct 2016

  Reubicados 7 cachorros de cane corso procedentes de un criador ilegal

  Reubicados 7 cachorros de cane corso procedentes de un criador ilegal

  El pasado 27 de septiembre los Mossos d’Esquadra de Medi Ambient contactaron con laCIPAC -Comissió Interlocutora de Protectores d'Animals de Catalunya,  para solicitar colaboración para la reubicación de 7 cachorros de cane corso procedentes ...

  Llegir complert

 • 26 jul 2016

  CAMPANYA "POSA'M EL XIP"

  CAMPANYA

  La Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, ha posat en marxa una campanya sobre la identificació d'animals de companyia "Posa'm el xip". Després de molts anys de sol.licitar des de la CIPAC a la Generalitat una campanya record...

  Llegir complert

 • Cada any
  s’abandonen
  més de 30.000
  animals de
  companyia a
  Catalunya
  Molts acaben
  morts o malvivint
  al carrer i d’altres
  acaben saturant
  les gosseres
  El 25% dels
  gossos i el 47%
  dels gats que
  entren als centres
  són cadells
  menors de 4 mesos
  L’entrada d’animals
  als centres es
  produeix durant
  tot l’any, no
  només a l’estiu
  CIPAC
  Disseny: disnotwork.com | Programació: tunait